PMI December 2015

PMI december 2015

Så var det dags att ta temperaturen på världens ekonomier av relevans.

Som alltid använder vi oss av inköpschefsindex. Indexet delas huvudsakligen upp i dels manufacturing (tillverkningssektorn) samt services (tjänstesektorn). Ett värde över 50 innebär en tillväxt medan ett värde under 50 indikerar en tillbakagång. Indexet består av ett antal underliggande index. De kan variera beroende på vilka som sammanställer indexet men är vanligtvis Nya order, Output, Sysselsättning, Leveranstider och Lager.

Japan

Manufacturing

1

Tillverkningssektorn var oförändrad från november. 52,6 är en helt ok siffra. Sysselsättningen ser bra ut men inflationen verkar inte ta fart.

Service

2

51,5 var något ned från förra månaden. Nya affärer växer och prognoserna ser ljusa ut. Arbetslösheten ligger på 3,1%, vilket är den lägsta på mer än 20 år. Trots detta tar inte lönerna och inflationen fart, vilket är märkligt. Ser ok ut.

Sydkorea

3

50,7 och första gången över 50 på 10 månader. Sydkorea är en favvis bland en hel del makrofirmor. Är det här ett tecken på en vändning? Could be men exporten har inte kommit igång än och den koreanska börsen domineras av Samsung så överväger man en investering bör man se till att ha ett ”cappat” index eller köpa aktier direkt.

Kina

Manufacturing

4

Tillverkningssektorn backade 0,4 enheter till 48,2. Inget remarkabelt i min värld men detta triggade en rejäl nedgång på de kinesiska börserna, vilket ledde till handelsstopp efter -7%. Detta upprepade sig den 7/1-2016 efter att Yuanen tappat rejält mot USD.

Service och komposit

5

Service backade till 50,2 vilket innebär att det sammanvägda, komposit, indexet hamnade under 50-strecket. 49,4 var ingen hit och detta fick de kinesiska börserna att gå under den nyinförda gränsen för handelsstopp -7%. Efter två dagar var det dags igen och efter det valde de kinesiska myndigheterna att ta bort handelsstoppet. De flesta är överens om att den reala kinesiska ekonomin är helt ok om även om tillväxttakten avtar så den kraftiga börsoron verkar klart överdriven. Det roligaste med den PMI-rapporten måste ändå vara chefsekonomon på institutet som publicerar de kinesiska uppgifterna – Caixin. Han heter Dr He Fan. Undrar om han gillar killar.

Hongkong

6

Inget vidare och det ser inte ut att bli roligare. Hongkongdollarn är peggad mot USD så det har lett till en starkare valuta vilket såklart inte gynnar exporten.

Singapore

7

52,2 är helt ok sett till grannländernas situation men prognosen framåt är inte så ljus med tanke på den senaste utvecklingen i Kina.

Taiwan

8

 

 

51,7 var ett rejält hopp uppåt. Det ser ut som att det är inhemsk efterfrågan som driver tillväxten då exporten var i princip oförändrad. Den stora frågan är hur Kina kommer att utvecklas då Taiwans export är beroende av den efterfrågan.

Vietnam

9

Så där ja. 51,3 och ett rejält hopp uppåt. Vietnam är ett av våra tillväxtmarknadsval och landet sticker ut bland de sydostasiatiska ekonomierna med att leverera bra exportsiffror.

 

Malaysia

10

Nej.

Indonesien

11

47,8 gör ingen glad. Både produktion och nya order backar och det gör även sysselsättningen…för sjuttonde månaden på rad. Även om råvarupriserna är rekordlåga så gynnar det inte landet som dras med hög inflation. Nu har man aviserat ett stimulanspaket. Låt oss hålla koll och se om det får någon effekt.

Indien

12

Indien gick under 50-strecket för första gången sedan oktober 2013. Hur mycket detta berodde på översvämningar i Chennai (Indiens Detroit) eller inte återstår att se. Min bedömning är att Indien fortfarande ser relativt ok ut. Valutan har försvagats mot USD och kommer sannolikt att fortsätta göra det.

Service och komposit

13

Servicesektorn studsar tillbaka. 53,6 från förra månadens 50,1. Kompositindex hamnar på 51,6 och trenden ser ok ut om än på ett fragilt sätt.

Ryssland

Manufacturing

14

Verkligheten har kommit ifatt den ryska tillverkningsindustrin. Framförallt är det exporten som tagit stryk. PMI hamnar då återigen under 50-strecket.

Service och komposit

15

PMI för servicesektorn backar till 47,7 från förra månadens 49,8 vilket ger en ganska dyster kompositbild nedan. Det som talar för servicesektorn är att optimismen fortarande härskar bland de ryska företagen. Med tanke på oljepris och sanktioner har jag svårt att dela den uppfattningen.

Eurozonen

Manufacturing

16

Tjoho! Riktigt starka siffror. Att vi skulle se Italien högst upp var en skräll. Det är också kul att se att Frankrike verkar ha parkerat sig på rätt sida 50-strecket. Grekland är också tillbaka efter sin bottendykning.

Service och komposit

17

PMI för servicesektorn var riktigt bra med undantag av Frankrike. Man kan anta att terrorattackerna har haft en negativ impact. Man kan tycka att BNP-tillväxten för 2015, som vi kan anta hamnar kring 1,5%, är för liten sett till det massiva stödköpspaketet från ECB. Bortser vi från Frankrike ser det dock riktigt bra ut och mycket talar för att Eurozonen blir årets vinnare bland de utvecklade ekonomierna.

Sverige

Manufacturing

18

Svensk tillverkningssektor rockar. 56 innebar en riktigt stark avslutning på 2015. Allt är bra förutom sysselsättningen som faktiskt backar något i tillväxt.

Service

19

Servicesektor ser ännu bättre ut. Det enda delindexet som backade var nya order. Den ligger å andra sidan på goda 58 så absolut ingen panik vad gäller januarisiffrorna.

Med låg inflation och en fortsatt relativt hög arbetslöshet ser det ut att bli svårt att motivera en höjd ränta i nuläget för Riksbanken.

UK

20

Tillverkningssektorn bromsar in. 51,9 är ändå över det långa snittet (sedan 1992) på 51,5. Priserna backar och inflationsökningen lyser med sin frånvaro. Det spekuleras i om detta kommer att skjuta fram Bank of Englands kommande räntehöjning. Personligen tror jag inte det. Man passar på att smyga efter amerikanerna.

Service

21

Servicesektorn fortsätter att dra UK. Arbetsmarknaden är het och driver upp lönerna men fortfarande är inflationen väldigt låg. Förväntningarna framåt är på låga nivåer. Även om UK kommer att se stabilt ut framöver så är det inte här vi hittar den bästa börsen 2016.

Brasilien

22

Jag kan faktiskt inte hitta något positivt med Brasilien. BNP backade med 4,5% för Q3. Det lär inte stanna där. Man har fortfarande inte nått botten. Det kommer nog att behövas en ny regering men det är verkligen ingen garanti för framgång.

Den brasilianska kongressen har påbörjat processen med att ställa presidenten inför riksrätt i samband med korruptionsskandalen i Petrobras. En rad arresteringar har också ägt rum. Hela debaclet försvagar regeringens handlingskraftighet med att revidera den liggande budgeten.

USA

Manufacturing

23

Svaga siffror från tillverkningssektorn. Och siffrorna från den andra leverantören av PMI, ISM, var riktigt usla. Den starka dollarn innebär att de amerikanska konsumenterna väljer importerade varor istället för inhemska. Energisektorn är klart drabbad av de låga priserna. Det här är det förväntade scenariot. USA drivs av den inhemska konsumtionen och servicesektorn. Det är i sig något av ett paradigmskifte när det gäller de utvecklade ekonomierna. Mindre tillverkning och mer service och kunskapsbaserad verksamhet. Även om vi i princip kan säga att USA har full sysselsättning idag så kommer inte lönerna upp, vilket bidrar med att hålla nere inflationen. Detta talar för en mer försiktig räntepolitik från Fed.

Service

24

54,3 är väl ok men det backade rejält från förra månadens 56,1.

Komposit

25

Den totala bilden blir således ok men avtagande tillväxt. Sysselsättningen ser fortfarande väldigt stark ut. Siffrorna indikerar en BNP-tillväxt på 1,9% för Q4.

Mexiko

26

52,4 är ok. Det som är glädjande är att se att exporten till slut börjat ta fart. Det är den logiska utvecklingen med tanke på den starka USD-kursen relativt peson.

Globalt

Manufacturing

27

50,9 är ned från förra månadens 51,2. Det är framförallt de stora tillväxtmarknaderna, Kina, Indien, Brasilien och Ryssland som bidrar negativt. Investeringar och business-to-business drar ned medan konsumtionsvaror bidrar positivt.

Komposit

28

52,9 ned från förra månadens 53,6 indikerar en viss avmattning men ändå en tydlig tillväxt. Framförallt är det tillväxtmarknaderna som står för det största negativa bidraget. Notera att det här globala PMI-indexet har med både Markit och ISM (25,2% vardera) PMI-index för USA.